Waarom je koolborstelloze motoren zou moeten overwegen

Je zult het regelmatig bij onze machines zien staan: koolborstelloos. Wat heb ik daaraan? Zul je je misschien afvragen. Dat lees je in dit blogbericht!

Wat zijn koolborstels?

Koolborstels zorgen ervoor dat de spanning wordt getransfereerd van het statische deel van de machine naar de bewegende onderdelen van de machine, naar het anker van de motor. Er is altijd sprake van de aanwezigheid van ten minste twee koolborstels in een machine met elektromotor.

Wat zijn de verschillen tussen motoren met en zonder koolborstels?

Bij motoren mét koolborstels komt de stroom via de koolborstels uit bij het anker van de motor. Het veld van deze motor is een permanente magneet. Doordat er stroom in het anker komt ontstaat er een aantrekkings- en afstotingskracht tussen de – en + pool en gaat het anker draaien.

Bij motoren zónder koolborstels gaat de stroom naar het veld en is het anker voorzien van een permanente magneet. Daardoor heb je geen koolborstels nodig. Dat biedt meerdere voordelen:

  • Motor is energiezuiniger
  • Motor wordt minder snel warm
  • Er zijn geen koolborstels die je moet vervangen
  • Langere looptijd van de accu

Als je dus een regelmatige klusser bent, of zelfs een professioneel, is het zonder twijfel de moeite waard om te kijken naar een koolborstelloze machine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *