Makita accu plaat 18V met ster

Makita: welke accu bij welke machine?

De Makita accu machines en accu’s van tegenwoordig hebben andere kenmerken dan de machines van een aantal jaar geleden. Nieuwe type modellen, andere kleuren en accu gereedschap waar symbolen in zijn gedrukt. Maar waar staan deze kenmerken eigenlijk voor? En welke accu’s passen het beste bij uw machine(s)? U leest het hier!

De laatste jaren heeft Makita nieuwe kenmerken toegevoegd aan haar accu gereedschap. Zo hebben sommige machines en accu’s een gele contactplaat, terwijl de andere contactplaten geheel zwart zijn. Ook zien we steeds vaker een ster terugkomen op de contactplaat van machines en de bovenkant van accu’s. Als laatste valt ons op dat Makita zogenoemde “B” en “D” modellen op de markt brengt, waarbij vanuit de buitenkant niet goed te zien is wat de verschillen hiervan zijn. U vraagt zich natuurlijk vast af of deze kenmerken een bepaalde betekenis hebben? Wij hebben het voor u uitgezocht en we kunnen bevestigen dat Makita deze eigenschappen niet voor niets heeft aangebracht. We leggen het hieronder graag voor u uit!

Compatibiliteit contactplaten en accu’s

Bent u benieuwd welke accu’s compatibel zijn met uw accu gereedschap? Controleer de contactplaat van uw machine(s) en bekijk hieronder welke accu bij uw gereedschap past.

Makita accu platen zwart 14,4V en 14,v4V ster

Makita accu platen geel 14,4V en 14,4V ster

Makita accu platen zwart 14V

Makita accu platen zwart 18V en 18V ster

Makita accu platen geel 18V en 18V ster

Makita accu plaat geel

Makita ster-merkteken

Alle accu machines van Makita voorzien van het ster-merkteken op de aansluiting van de accu beschikken over een extra beveiligingssysteem. Deze Makita accu beveiliging werkt uitsluitend wanneer er ook een accu met het ster-merkteken in de machine is geplaatst. Accu’s zonder ster-merkteken kunt u wel gewoon zonder problemen in uw machine plaatsen en gebruiken, alleen werkt in deze combinatie het beveiligingssysteem niet.

De Makita machine kan zichzelf op drie manieren hebben uitgeschakeld. Hieronder leggen we u graag uit welke dit zijn en wat in deze situaties de juiste vervolgstappen zijn:

1. Wanneer de machine door overbelasting is uitgeschakeld, is het zaak om te beoordelen waardoor de machine is overbelast. Pas de bewerking zodanig aan dat de machine niet meer overbelast raakt. Dit verlengt de levensduur van uw machine én accu.

2. Wanneer de accucellen te heet zijn geworden en de machine door oververhitting wordt uitgeschakeld, verwijder dan de accu van de machine en zet deze op de lader. De acculader koelt de accu voordat deze wordt opgeladen, waardoor de accu weer snel naar een normale temperatuur wordt teruggebracht.

3. Wanneer de resterende acculading te laag is, verwijder dan de accu en zet deze hierna op de lader. Hierdoor voorkomt u diepontlading en zo kan de accu weer volledig worden opgeladen.

Makita B en D modellen

Makita heeft alle B typenummers omgenummerd naar D typenummers, maar deze machines zijn exact hetzelfde. Het enige verschil zit hem in de te gebruiken accu’s. Het D model is namelijk geschikt voor alle accu’s, terwijl het B model enkel accu’s met een ster en/of gele onderkant accepteert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *