usp1
usp2
usp3

8 dingen waarvan jij niet wist dat het met de geleiderail kan

Een geleiderail saai? Een simpel stuk gereedschap? Zeker niet! Je kunt een geleiderail voor veel meer toepassingen gebruiken dan alleen met de invalzaag. Wil je weten hoe, wat en met welke toebehoren? Lees snel verder!

De veelzijdigheid van de geleiderail in deze blog:

  • Frezen
  • Rijboring maken
  • Geleidestop
  • Slangbeschermer
  • Verstek- en hoekaanslag
  • Met decoupeerzaag
  • Met isolatiezaag
  • Met zwaardzaag

1. Frezen op de geleiderail

Één van de mogelijkheden van een geleiderail is om ermee te frezen. Hiervoor heb je wel een verloopstukje nodig. Dit verloopstukje kun je eenvoudig op de voet van je bovenfrees monteren. Vervolgens kun je de bovenfrees op de geleiderail plaatsen en zo gemakkelijk en stabiel frezen. Het kan zijn dat de bovenfrees iets scheef staat door de rail, maar dit kun je eenvoudig corrigeren door de bovenkant iets omhoog te stellen. Veel bewegingsvrijheid met je frees, overal beginnen en eindigen met frezen!

Freesmachine accessoires bekijken.

2. Rijboring maken met de geleiderail

Als je regelmatig rijboringen moet maken, bijvoorbeeld in kasten, dan is de geleiderail ook hier een handig hulpmiddel voor. Met behulp van de Festool Gatenrijboorset kun je perfecte rijboringen maken met een standaardafstand van 32mm. Dit setje wordt geleverd met alles wat je nodig hebt, zoals centerdoorns, verloopje , aanslagen en frezen. Door de geleiderail te centreren en de diepte van de frees in te stellen, kun je eenvoudig en rijboringen maken voor al je meubeltoepassingen. Altijd perfecte en nette rijboringen!

3. Een hulpmiddel bij het zagen met een invalzaag: de geleidestop

Als je aan het zagen bent met een invalzaag, kan het soms lastig zijn om de zaag recht te houden. Hierdoor kunnen er krassen ontstaan op de geleiderail of erger nog, de zaag kan in de verkeerde richting weg springen. Gelukkig is er een handig accessoire dat dit probleem oplost: de geleidestop. Met behulp van dit hulpmiddel kun je de zaag op de geleiderail bevestigen, waardoor je altijd recht kunt zagen zonder de rail te beschadigen. Super handige accessoire, altijd handig om in je kist te gooien.


machines geleiderail

4. Een handige oplossing voor stofafzuiging

Als je werkt met een geleiderail en een stofzuiger, kan het vervelend zijn dat de stofzuigerslang telkens in de weg zit. Om dit probleem op te lossen, kun je een slangbeschermer kopen die je aan het einde van de rail bevestigt. Hiermee kun je de stofzuigerslang gemakkelijk en soepel laten glijden, zonder dat deze telkens blijft haken aan de ribbels van de slang. Kleine moeite, mega groot plezier.

5. Een handige verstek- en hoekaanslag

De geleiderail kan ook gebruikt worden als een handige verstek- en hoekaanslag. Je kunt de rail eenvoudig in de gewenste hoek instellen, zodat je perfecte zaagsneden kunt maken. Daarnaast kun je de hoekaanslag ook gebruiken om je werkstukken op de rail te klemmen, zodat je ze nauwkeurig kunt zagen. Gebruik jouw geleiderail slim met deze accessoires.

6. Geleiderail in combinatie met de decoupeerzaag

Naast de bovengenoemde toepassingen zijn er nog meer handige accessoires verkrijgbaar voor de geleiderail. Zo kun je bijvoorbeeld een zooltje kopen voor je decoupeerzaag, waardoor je ook met dit apparaat eenvoudig rechte zaagsneden kunt maken. Normaal gesproken niet het apparaat om rechte sneden mee te maken, maar als je je invalzaag even niet in de buurt hebt is dit ideaal om toch wat nauwkeuriger recht te zagen.


veelzijdigheid geleiderail

7. Geleiderail in combinatie met de isolatiezaag

De isolatiezaag: een opgevoerde decoupeerzaag met een groot zaagblad, perfect om allerlei isolatiematerialen mee te zagen. Ook deze kun je met verschillende hulpmiddelen aan de geleiderail koppelen en zo heel secuur je isolatiemateriaal op maat maken. Nauwkeurig en comfortabel isolatie zagen.

8. Geleiderail in combinatie met de zwaardzaag

Een samenvoeging van een cirkelzaag en een kettingzaag: de zwaardzaag. Ook deze kun je in combinatie met de geleiderail gebruiken voor bijvoorbeeld het zagen van grote balken voor een terrasoverkapping.


Meer Festool gereedschap.

Meer over geleiderails? Kijk hier.

Nu weet je wat je allemaal met de geleiderail kan!

De geleiderail is een veelzijdig gereedschap dat voor veel meer gebruikt kan worden dan alleen het zagen van materiaal. Met behulp van verschillende accessoires kun je de rail gebruiken voor het frezen, het maken van rijboringen, het zagen van isolatiemateriaal en nog veel meer. Door deze handige accessoires te gebruiken, kun je nauwkeuriger en efficiënter werken met de geleiderail.

Slimmer Maken met een geleiderail.inschrijven nieuwsbrief