Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of
KIA regeling

Ben jij ondernemer? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) regeling. Deze regeling stelt je in staat om een deel van je investeringen in bedrijfsmiddelen in 2023 onder bepaalde voorwaarden af te trekken van je winst. De overheid stimuleert hiermee ondernemers om te blijven investeren in hun bedrijf, en jij kunt tegen aantrekkelijke voorwaarden in je onderneming investeren. Het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor deze investeringsaftrek.

Wat is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek precies?

Indien je in 2023 tussen de €2.601 en €353.973 hebt geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen voor je onderneming, kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hierbij mag je een bedrag aftrekken van je winst, gebaseerd op de hoogte van je investering, wat resulteert in minder belastingbetaling. In de onderstaande tabel vind je de verschillende percentages:

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023

Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2023-image

Leuk, maar wat mag ik kopen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek?

Bedrijfsmiddelen zijn items die je in je bedrijf gebruikt maar niet aan klanten verkoopt. Dit omvat de benodigdheden voor het maken van producten of het verlenen van diensten. Denk hierbij aan machines, transportmiddelen, gereedschappen, kantoorinventaris, laptops, mobiele telefoons en andere items die je bedrijf ondersteunen. Bij twijfel kun je het beste je boekhouder raadplegen om te bepalen of je gewenste investering als bedrijfsmiddel kan worden beschouwd. Als je gereedschap nodig hebt om je beroep uit te oefenen, kun je deze investering zeker opvoeren voor de KIA regeling.

Let op! Minimum investeringsbedrag bij de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek!

Bedrijfsmiddelen onder de €450 worden niet beschouwd als investeringen en komen niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je BTW kunt terugvorderen voor artikelen, gebruik dan het bedrag exclusief BTW voor deze berekening. Daarnaast geldt dit bedrag per bedrijfsmiddel. Het is dus niet toegestaan om bijvoorbeeld 10 producten die samen boven de €450 kosten, op te voeren.

Pro Tip 1:

Stel je koopt bij ons een cirkelzaag van €420 excl. BTW. Het bedrag exclusief BTW is onder de €450, dus kom je niet in aanmerking voor de KIA regeling. Het is dan wellicht voordeliger om een iets duurder model te kiezen, zodat je wel in aanmerking komt. Vaak ben je dan uiteindelijk nog steeds goedkoper uit!

Pro Tip 2:

Koop een set! Losse gereedschappen worden als één bedrijfsmiddel beschouwd en moeten dus elk €450 excl. BTW of meer kosten. Een combiset telt als één artikel en komt in aanmerking, mits het bedrag boven de €450 ligt.

Dussss:

Stap 1: Raadpleeg je boekhouder (of zoek het op) en bekijk je zakelijke aankopen van dit jaar!

Stap 2: Kom je nog niet aan €2601 excl. BTW aan investeringen dit jaar? Dan kun je voordelig investeren! Kom je al wel aan dit bedrag? Dan kom je in aanmerking voor de regeling en tellen al je aankopen boven €450 nog mee!

Stap 3: Bezoek www.gereedschapcentrum.nl/kia-regeling.html!

Wil je meer weten? Op de website van de belastingdienst kun je alles nog eens rustig nalezen.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of KIA regeling