usp1
usp2
usp3

Auto schoonmaken aan de binnenkant en de buitenkant

Een schone auto, van binnen en van buiten, geeft je een goed gevoel. Bovendien kan iedereen je auto weer goed bewonderen. Het schoonmaken heeft ook een belangrijke functie: rijhulpsystemen functioneren niet goed als ze vuil zijn. Een goede schoonmaakbeurt zal je auto dus zeker goed doen. Maar hoe doe je dit nu precies?

De binnenkant schoonmaken

Voordat je begint aan het poetsen van de binnenkant, haal je eerst al het vuil uit de auto. Vergeet het dashboardkastje en de deuren niet. Daar ligt vaak veel overgebleven rommel van lange autoritten. Je kunt dan straks alles in een keer stofzuigen en schoonmaken. Een bouwstofzuiger helpt je bij het verwijderen van de kleinste vuiltjes die de auto er rommelig uit laten zien.

Maak dashboard schoon met speciale cockpitspray en een microvezeldoekje. De spray brengt een laagje aan over het dashboard, zodat deze minder snel vies wordt. Dit middel kun je het best kopen in een siliconenvrije variant. De variant met siliconen zorgt voor een vettige laag die vuil aantrekt en verkleuring kan veroorzaken.

De roosters en hoekjes worden vaak overgeslagen. Zonde, want dat geeft net niet dat schone gevoel dat je wilt. Door gebruik te maken van perslucht kun je je auto helemaal schoonmaken. Heb je dat niet in huis, dan voldoen wattenstaafjes en een tandenborstel ook.

Vlekken in de bekleding zijn altijd een doorn in het oog. Zeker mensen met kinderen zullen het herkennen. Vlekken kun je behandelen met een zogenaamde schuimreiniger. Dat geeft geen garantie dat ze er daadwerkelijk uitgaan, maar het wordt er zeker beter op. Laat het een paar minuten intrekken. Op de verpakking van de schuimreiniger staat hoelang het moet intrekken.

Nettoyage de la voiture à l'intérieur et à l'extérieur

De buitenkant schoonmaken

De buitenkant schoonmaken doe je bij voorkeur met een microfiber washandschoen. Veel mensen gebruiken een spons, maar dit is geen goed idee. In een spons kunnen vuil en zand zich ophopen, waardoor je lelijke krassen op de auto krijgt. Vergeet niet om regelmatig het water in de emmer te verversen. Anders blijf je vuil over de auto uitsmeren.

Wanneer je met de handschoen over de auto gaat, kun je dit het best in de lengterichting doen. Draaiende bewegingen zorgen voor cirkelvormige krassen in de lak. Die zie je heel goed in het volle zonlicht. Vervelend!

Je kunt bij het schoonmaken een hogedrukreiniger gebruiken, maar dan wel op minimaal 20 centimeter afstand tussen de mond van de spuit en de lak van de auto. Op een te kleine afstand raakt de lak beschadigd. Geen hogedrukspuit in huis, of ga je liever iets voorzichtiger te werk? Dan voldoet een tuinslang ook. Met een autoshampoo behandel je je auto extra goed.

Last van hars en honingdauw? Dat zijn behoorlijk kleverige goedjes. Het komt van bepaalde boomsoorten en bladluizen. Je kunt het eenvoudig verwijderen met lauwwarm water en autoshampoo. Maak niet met te veel kracht schoon, anders kun je de lak beschadigen. Water en zeep zouden ook voldoende kunnen zijn. Gebruik zeker geen agressieve middelen als terpentine.

Natuurlijk moet de auto ook weer droog. Dat doe je met een watermagneet (een droogdoek). Dat is een zeer zachte doek die ervoor zorgt dat je geen beschadigingen aan de lak aanbrengt.

Vergeet je velgen niet! Die zijn ook een belangrijk onderdeel van de auto. Sterker: sommige mensen vinden de velgen het meest aantrekkelijke deel van de auto. Een goede wasbeurt met een velgenreiniger zorgt ervoor dat je velgen er weer als nieuw uit zien.

Auto schoonmaken aan de binnenkant en de buitenkant

Sensoren schoonmaken

Wanneer je een auto hebt met rijondersteuning, is het belangrijk ook de sensoren goed schoon te maken. Vuile sensoren en camera’s kunnen zorgen voor onveilige situaties. Auto’s die eigenlijk al een keertje door de wasstraat hadden gemoeten kunnen het probleem krijgen dat de sensor een auto achter je niet opmerkt. Daarom is het belangrijk de gehele auto van de binnen- en buitenkant grondig schoon te maken.