usp1
usp2
usp3

Een houtopslag maken - hoe doe je dat?

Of het nu is voor een kampvuur tijdens de zomeravonden of voor de openhaard tijdens de winter, brandhout kun je altijd gebruiken. Met deze houtopslag kun je brandhout mooi laten drogen en heb je altijd wat op voorraad.

Stappenplan

STAP 1

Bedenk vooraf hoeveel plaats je houtopslag mag innemen. Dit ontwerp kun je zo groot of zo klein maken als je zelf wil. Brandhout wordt meestal op 30-45 cm lengte gezaagd. Hou dit in je achterhoofd wanneer je het ontwerp maakt.

Een houtopslag maken - hoe doe je dat?-image

STAP 2

Gebruik geïmpregneerd hout of behandel je hout nadien met een olie zodat het goed bestand is tegen de Nederlandse weersomstandigheden.

Gebruik stevige palen van 6 x 6 cm voor de achterwand. In dit ontwerp liggen de palen 1.50 meter uit elkaar en worden de 3 planken bevestigd met waterbestendige houtlijm en schroeven. Niet vergeten je schroeven voor te boren en te verzinken. Dat maakt je project altijd stukken mooier afgewerkt! Let erop dat je planken haaks op de palen liggen zodat je constructie niet schuin uitkomt.

TIP: Wil je de constructie veel groter maken dan kun je de palen in de grond bevestigen. Doe dit eerst en bevestig daarna de planken aan de palen.

Een-houtopslag-maken-–-hoe-doe-je-dat-(2).jpg-image

STAP 3

Voor de zijwanden van de opslag bepaal je hoeveel rijen brandhout je wil hebben. In dit voorbeeld is gekozen voor één rij brandhout. Dat komt dus neer op een zijwand van 45 cm. Bevestig de planken op dezelfde manier als daarnet.

De voorste palen moeten een stukje kleiner zijn dan de achterste palen. Dit is zodat de regen straks mooi van het dak kan lopen. Je kunt uiteraard ook de achterste palen inkorten.

Een houtopslag maken - hoe doe je dat?-image

STAP 4

Bevestig nog 2 dwarslatten op de palen. Hier zullen de golfplaten op bevestigd worden.

Een houtopslag maken - hoe doe je dat?-image

STAP 5

Bevestig de golfplaten met schroeven. Je kunt beschermkappen van rubber gebruiken zodat de schroeven minder snel roesten en het water niet via de gaten van de schroeven door het dak kan stromen. Nu enkel nog wat schuren en tot en met korrel 180, inolieën en je bent klaar!

Een houtopslag maken - hoe doe je dat?-image