usp1
usp2
usp3

Onderhoud: Roest verwijderen van gereedschap

Gereedschap kan vroeg of laat gaan roesten. Omstandigheden (met name vochtigheid) zorgen ervoor dat roest ontstaat. Roest verwijderen hoeft echter geen lastige klus te zijn. Volg onze onderhoudstips om je gereedschap weer te laten glimmen!

Azijn

Azijn reageert op de roest en zorgt ervoor dat de roest en het metaal ontbinden. Na 24 uur in het azijn te hebben gestaan kan je de roest er met wat aluminiumfolie of een staalborsteltje afhalen. Voor grotere oppervlakten (zaagtafels bijvoorbeeld) kan je een laagje azijn aanbrengen om het in te laten trekken. Een oude doek geweekt in azijn kan je ook gebruiken om roestvlekken te verwijderen.

Limoen en zout

Strooi wat zout over de verroeste delen om het vervolgens te besprenkelen met limoensap. Laat het goedje ongeveer 2 tot 3 uur intrekken voordat je het eraf scrubt. Je kan de schil van de uitgeperste limoen gebruiken om de roest eraf te schrapen. Natuurlijk kan je ook een citroen gebruiken, in plaats van een limoen.

Baking soda

Mix baking soda met water totdat het dik genoeg is om op je gereedschap te smeren. Wacht ook hier 2 tot 3 uur voordat je het goedje eraf haalt. Een (oude) tandenborstel helpt ook goed om het goedje eraf te halen!

Aardappel

Snijd een aardappel doormidden en leg hem met de gesneden kant in een laagje afwasmiddel. Leg de aardappel vervolgens op het verroeste gereedschap en haal het er na een paar uur af. Door het oxaalzuur in de aardappel en de chemische reactie van het afwasmiddel zal de roest uit het gereedschap trekken. Je kan dezelfde aardappel hergebruiken, of het gereedschap (indien mogelijk) simpelweg in de aardappel steken.

Coca-Cola

Misschien wel een bekend trucje; cola als roestverwijderaar. Leg je gereedschap in een bak met cola en de volgende dag kan je de roest er zo vanaf borstelen. Werkt natuurlijk ook met Pepsi.

WD40

Met WD40 spray kan je ook roest verwijderen van gereedschap. Spuit je gereedschap in met de WD40 en laat het 24 uur intrekken. Hierna kan je de roest er met een staalwol-borsteltje afschrobben. Bestel direct je WD-40 op Gereedschapcentrum.nl!

Snelste manier: Oxaalzuur

Let op! Ga voorzichtig met deze techniek om. Rubber handschoenen, een veiligheidsbril en beschermende kleding worden aangeraden. Mix 25ml oxaalzuur met 250ml warm water. Laat het verroeste gereedschap ongeveer 20 minuten in het goedje staan en droog hem daarna goed af met een katoenen doek. Was hem daarna nog eens goed af zodra de roestverwijdering voldaan is.

Hoe ga jij je roest verwijderen? Of koop je liever nieuw gereedschap voor een scherpe prijs? Bekijk dan snel ons assortiment handgereedschap