usp1
usp2
usp3

Gras verticuteren: wat, wanneer, hoe?

Gras verticuteren, je hebt er vast wel eens eerder van gehoord of het eerder gedaan. In deze blog leggen we je uit wat verticuteren precies is, wanneer en hoe je het gras het beste kunt verticuteren.

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het verwijderen van de viltlaag die in het gras groeit. De viltlaag bestaat uit mos en dood gras. Een verticuteermachine snijdt de grond open waardoor er meer licht en lucht bij kan komen en het gras meer zuurstof krijgt. Het verwijderden van deze laag kan handmatig, maar het gaat een stuk sneller en gemakkelijker met een verticuteerhark of verticuteermachine. Als deze laag verwijderd is krijg je een mooier en groener gazon in het voorjaar/de zomer, wie wil dat nu niet?


Gras verticuteren: wat, wanneer, hoe?

Wanneer moet je verticuteren?

Hoe vaak je het gras moet verticuteren is afhankelijk van het type gras. Gemiddeld genomen wordt het gras twee keer per jaar geverticuteerd. In de maanden maart of april wordt het gras vaak voor het eerst geverticuteerd. Bestaat jouw bodem uit klei of veengrond? Dan wordt het aangeraden om het gras in september of oktober nogmaals te verticuteren, aangezien er in dit type bodem snel mos groeit.

Alles-over-verticuteren-en-de-aanschaf-van-een-verticuteermachine-(2).jpg

Hoe moet je verticuteren?

Zoals eerder benoemd kun je handmatig verticuteren met een verticuteerhark of verticuteren met een verticuteermachine. De machines zijn beschikbaar in drie verschillende modellen: accu, elektrisch en op benzine. Afhankelijk van de grootte van je gazon kun je kiezen welke machine het beste bij je past.


Type MachineGrootte GazonAandrijving
Accu verticuteermachineKleinAccu
Elektrische verticuteermachineMiddelgrootNetstroom
Benzine verticuteermachineGrootBenzine

10 stappen om gras te verticuteren

  1. Maai het gras
  2. Maak het gras licht vochtig (eventueel met een sproeier)
  3. Verwijder het maaisel van het gras
  4. Stel je verticuteermachine af op 0,5 tot 1 centimeter
  5. Begin met verticuteren in de lengte
  6. Verticuteer nogmaals in de breedte
  7. Verwijder het verticuteerafval
  8. Zaai het gras eventueel door als je kale plekken ziet
  9. Bemest het gras om de groei te stimuleren
  10. Geef het gras rust en de kans om te groeien

Verticuteermachine kopen?

Lees alles waar je op moet letten bij de aanschaf van een verticuteermachine in onze handige aankoopgids.

Meer over tuinonderhoud

Wil je meer weten over het onderhoud van je tuin? Bekijk onze tuinonderhoud tips. Zorg ervoor dat je tuin er piekfijn bij ligt met de juiste gereedschappen en benodigdheden van Gereedschapcentrum. Van verticuteren en snoeien tot het reinigen van je terras: bij ons vind je alles wat je nodig hebt om je tuin zomerklaar te maken. Als je tuin eenmaal op orde is, is het belangrijk om de juiste bewateringsproducten te gebruiken. Daar lees je meer over in ons productadvies over welke bewateringsproducten het meest geschikt zijn voor jouw tuin.



inschrijven nieuwsbrief