usp1
usp2
usp3

Hoe onderhoud je je tuin?

Het maandelijks onderhoud aan je tuin begint weer. Alles begint te groeien en de planten zijn in volle bloei. Om te kunnen genieten van een mooie tuin is het belangrijk dat je je tuin goed onderhoudt. Daarom laten wij jou weten hoe je je tuin moet onderhouden. Tuin onderhoud bestaat uit:

  • Onderhouden van het terras
  • Snoeiwerkzaamheden
  • Onderhoud aan je gazon
  • Sproeien van de tuin

Tuin onderhoud snoeien

Terras onderhoud

Na de winter hebben tegels vaak een groene aanslag en ligt er vuil op, dan is het tijd om het terras eens goed schoon te maken. Dit kun je doen met een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk om het terras schoon te maken. Hogedrukreinigers spuiten alles onder hoge druk in een korte tijd schoon. Je kunt de hogedrukspuit erg makkelijk aansluiten op de tuinslang. Zorg ervoor dat je de druk niet te hoog instelt en een brede straal gebruikt, zodat de tegels en voegen niet beschadigen. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kun je wel een hardere straal gebruiken, want hoe hoger de waterdruk hoe meer vuil de hogedrukspuit verwijdert. Om de tegels nog langer schoon te houden kun je een reinigingsmiddel toevoegen.

Snoeien

Er zijn verschillende redenen om te snoeien. Bijvoorbeeld om de plant, struik of boom in een mooi model te houden of om wildgroei te voorkomen. Verder is de opbrengst van fruitbomen beter als ze gesnoeid worden. Snoeien kan met veel soorten snoeigereedschap. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je snoeigereedschap scherp en schoon is. Het meest gebruikte snoeigereedschap is de snoeischaar. Zorg ervoor dat de snoeischaar geschikt is voor de dikte van de tak die je wil doorknippen. Wanneer de tak dikker is dan de snoeischaar aankan, kun je kiezen voor een takkenschaar. Door de langere handvatten van de schaar heeft deze meer kracht om dikkere takken te knippen. Wanneer je graag meerdere takjes tegelijk wil knippen is een heggenschaar geschikt. Heggenscharen worden vaak gebruikt om een heg of struik in een vorm te knippen.


Tuin onderhoud snoeien

Gazon onderhoud

Gazon onderhoud bestaat uit het gras verticuteren, bemesten en maaien. Verticuteren is het verwijderen van mos en het doorsnijden van ondergrondse wortels. Vooral na de wintermaanden zit je gazon vol met mos en dit zorgt ervoor dat de wortels belemmerd worden. Verticuteren doe je met een verticuteermachine of een verticuteerhark.

Om je gazon weerbaarder te maken tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten is het belangrijk om te bemesten. Dit kun je doen in de lente, zomer en herfst. Door het bemesten van je gazon behoudt het een diepgroene kleur en blijft het gras mooi vol.

Het is belangrijk om regelmatig je gras te maaien met een grasmaaier, zodat je een mooi dicht gazon krijgt. Daarnaast voorkom je door regelmatig te maaien kale plekken, onkruid en mos. Je kunt je gras van mei tot oktober wekelijks maaien.

Naast het verticuteren en het maaien, kun je om een mooi gazon te krijgen de graskanten bijknippen. Dit doe je met een grasschaar of een grastrimmer.

Tuin sproeien

In de zomer kan een tuin er mooi bij staan, maar hij kan het ook heel moeilijk hebben door warmte en droogte. De juiste bewatering is erg belangrijk als je een gezonde en groene tuin wil houden. Om te voorkomen dat je planten uitdrogen of verdorren is het belangrijk om te sproeien, maar sproei niet te vaak! Het is beter om één paar keer per week de tuin goed te sproeien.

Als je elke dag een beetje sproeit zit het vocht aan de bovenkant, dichtbij de wortels. Als je lang en goed sproeit, wordt de bodem erg nat en dan gaan de wortels naar beneden. Het is dus beter om langer en minder vaak te sproeien, want hierdoor krijg je een sterk wortelgestel.

Het sproeiertype dat het beste is voor jouw tuin is afhankelijk van de vorm en de grootte van het oppervlak dat je wil bewateren. De populairste sproeiertypen zijn sectorsproeiers en zwenksproeier.

Meer over tuinonderhoud

Wil je meer informatie over het besproeien van je tuin? Lees dan over de juiste sproeiers en over welke bewateringsproducten geschikt zijn voor jouw tuin.



inschrijven nieuwsbrief