usp1
usp2
usp3

Hoe onderhoud je je tuin?

In de blog over de start van het tuinseizoen heb je gelezen wat je allemaal kunt doen om de tuin klaar te maken voor de zomer. Alles begint te groeien en de planten zijn in volle bloei. Om te kunnen genieten van een mooie tuin is het belangrijk dat je je tuin goed onderhoudt. Daarom laten wij jou weten hoe je je tuin moet onderhouden.


Tuin onderhoud snoeien

Tuin onderhoud bestaat uit:

  • Terras onderhoud
  • Snoeien
  • Gazon onderhoud
  • Onkruid verwijderen
  • Sproeien

Naar alle tuingereedschap

Terras onderhoud


Tuin onderhoud snoeien

Na de winter hebben tegels vaak een groene aanslag en ligt er vuil op, dan is het tijd om het terras eens goed schoon te maken. Dit kun je doen met een hogedrukreiniger met een speciaal opzetstuk om het terras schoon te maken. Hogedrukreinigers spuiten alles onder hoge druk in een korte tijd schoon. Je kunt de hogedrukspuit erg makkelijk aansluiten op de tuinslang. Zorg ervoor dat je de druk niet te hoog instelt en een brede straal gebruikt, zodat de tegels en voegen niet beschadigen. Voor het verwijderen van hardnekkige vlekken kun je wel een hardere straal gebruiken, want hoe hoger de waterdruk hoe meer vuil de hogedrukspuit verwijdert. Om de tegels nog langer schoon te houden kun je een reinigingsmiddel toevoegen. In de aankoopgids Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hogedrukreiniger vertellen we je wat belangrijk is bij de aanschaf van een hogedrukreiniger.

Naar alle hogedrukreinigers

Snoeien


Tuin onderhoud snoeien

Er zijn verschillende redenen om te snoeien. Bijvoorbeeld om de plant, struik of boom in een mooi model te houden of om wildgroei te voorkomen. Verder is de opbrengst van fruitbomen beter als ze gesnoeid worden. Snoeien kan met veel soorten snoeigereedschap. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je snoeigereedschap scherp en schoon is. Het meest gebruikte snoeigereedschap is de snoeischaar. Zorg ervoor dat de snoeischaar geschikt is voor de dikte van de tak die je wil doorknippen. Wanneer de tak dikker is dan de snoeischaar aankan, kun je kiezen voor een takkenschaar. Door de langere handvatten van de schaar heeft deze meer kracht om dikkere takken te knippen. Wanneer je graag meerdere takjes tegelijk wil knippen is een heggenschaar geschikt. Heggenscharen worden vaak gebruikt om een heg of struik in een vorm te knippen. Lees in onze adviesblog over snoeien meer over wanneer je het beste welke struiken, bomen en planten moet snoeien.

Naar alle snoeischaren

Gazon onderhoud


verticuteren

Gazon onderhoud bestaat uit het gras verticuteren, bemesten en maaien. Verticuteren is het verwijderen van mos en het doorsnijden van ondergrondse wortels. Vooral na de wintermaanden zit je gazon vol met mos en dit zorgt ervoor dat de wortels belemmerd worden. Verticuteren doe je met een verticuteermachine of een verticuteerhark.

Om je gazon weerbaarder te maken tegen mos, onkruid, kou en bodeminsecten is het belangrijk om te bemesten. Dit kun je doen in de lente, zomer en herfst. Door het bemesten van je gazon behoudt het een diepgroene kleur en blijft het gras mooi vol.

Het is belangrijk om regelmatig je gras te maaien met een grasmaaier, zodat je een mooi dicht gazon krijgt. Daarnaast voorkom je door regelmatig te maaien kale plekken, onkruid en mos. Je kunt je gras van mei tot oktober wekelijks maaien. Naast het verticuteren en het maaien, kun je om een mooi gazon te krijgen de graskanten bijknippen. Dit doe je met een grasschaar of een grastrimmer.

Lees alles over gazononderhoud in deze onderhoudsblog met tips voor het groenste gazon in de zomermaanden.

Naar alle grasmaaiers

Naar alle verticuteermachines

Onkruid verwijderen


Tuin onderhoud snoeien

Bij het onderhouden van de tuin hoort ook het verwijderen van onkruid. Hoe je dat het beste kunt aanpakken lees je in deze blog.

Tuin sproeien


sproeien

In de zomer kan een tuin er mooi bij staan, maar hij kan het ook heel moeilijk hebben door warmte en droogte. De juiste bewatering is erg belangrijk als je een gezonde en groene tuin wil houden. Om te voorkomen dat je planten uitdrogen of verdorren is het belangrijk om te sproeien, maar sproei niet te vaak! Het is beter om één paar keer per week de tuin goed te sproeien.

Als je elke dag een beetje sproeit zit het vocht aan de bovenkant, dichtbij de wortels. Als je lang en goed sproeit, wordt de bodem erg nat en dan gaan de wortels naar beneden. Het is dus beter om langer en minder vaak te sproeien, want hierdoor krijg je een sterk wortelgestel.

Het sproeiertype dat het beste is voor jouw tuin is afhankelijk van de vorm en de grootte van het oppervlak dat je wil bewateren. De populairste sproeiertypen zijn sectorsproeiers en zwenksproeiers.

Tijd om te genieten van je tuin

Nu je tuin tot in de puntjes verzorgd is, is het tijd om even te pauzeren en te genieten van het resultaat van alle inspanningen. Maak het extra gezellig in je tuin met bijvoorbeeld een buitenhaard. Een buitenhaard brengt sfeer en warmte naar je tuin, waardoor het gezellig wordt om buiten te zijn, zelfs op koelere avonden. Het is perfect voor ontspannen momenten met dierbaren en voegt een vleugje charme toe aan je buitenruimte. Met de juiste accessoires maak je je avond compleet. Buiten koken? Ook dat zorgt voor een ultieme beleving van jouw goed onderhouden tuin.

Meer over tuinonderhoud

Wil je meer informatie over het besproeien van je tuin? Lees dan over de juiste sproeiers en over welke bewateringsproducten geschikt zijn voor jouw tuin.inschrijven nieuwsbrief