Start van het tuinseizoen: bereid je tuin voor op de zomer

Het begin van de lente is de perfecte tijd om je tuin eens grondig aan te pakken. Na de wintermaanden kan je tuin wel wat extra liefde en zorg gebruiken om weer volledig tot bloei te komen. Het klaarstomen van je tuin in april, mei en juni zorgt niet alleen voor een prachtige, bloeiende oase tijdens de zomermaanden, maar helpt ook de gezondheid van je planten en gazon op peil te houden. Daarom duiken we nu in de belangrijkste tuinklussen!

Naar al het tuingereedschap.


tuingereedschap zomerklaar

April: wek je gazon tot leven

Verticuteren: begin van groei

April is de ideale maand om je gazon te verticuteren. Hiermee verwijder je dode grasresten en mos en geef je je gazon de kans om adem te halen en gezond te groeien. In deze aankoopgids lees je alles over de aanschaf van een verticuteermachine en voor meer over verticuteren kun je deze blog bekijken.

Naar alle verticuteermachines.

Onkruid wieden: een schoon begin

Trek onkruid vroeg in het seizoen uit om te voorkomen dat het zich verder verspreidt. Dit maakt je tuin niet alleen netter, maar voorkomt ook dat onkruid voedingsstoffen wegneemt van je planten. In de onderhoudsgids over onkruid verwijderen lees je precies hoe je dit het beste kunt aanpakken. Handige tools die je hiervoor kunt gebruiken zijn:


blog onkruid verwijderen

Mulchen

Het mulchen van je tuin is een eenvoudige en effectieve manier om de gezondheid van je planten te verbeteren, onkruid te verminderen en de algehele groeiomstandigheden te optimaliseren. Een laag organisch materiaal zoals stro, houtsnippers, bladeren, compost of grasmaaisel wordt rond planten aangebracht, waardoor de bodem vochtig blijft, zonlicht wordt geblokkeerd en onkruid wordt verminderd.

Sluit de tuinslang en de buitenkraan weer aan

Na de winter kan de buitenkraan weer aangesloten worden en mag de tuinslang weer naar buiten. Er is geen kans meer op vorst. Ook is het belangrijk om te beginnen met het bewateren van planten en gras. De temperaturen lopen op en het wordt weer wat droger. Lees meer over de bewatering van jouw tuin in ons productadvies over bewateringsproducten.

Naar alle bewatering.

Mei: focus op groei en onderhoud

Snoeien: tijd voor de schaar

Mei is een goede tijd om te snoeien. Verwijder dode of overbodige takken om nieuwe groei te stimuleren. Voor het beste resultaat gebruik je een snoeischaar die je helpt om nauwkeurig en efficiënt te werken. In de onderhoudsgids over snoeien lees je alles over wanneer je wat het beste kunt snoeien.


tuin zomerklaar snoeien

Gebruik voor het snoeien ook een takkenschaar of een heggenschaar. Vergeet daarnaast niet jezelf te beschermen met onder andere gehoorbescherming, een veiligheidsbril en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Groene aanslag verwijderen: zeg vaarwel tegen algen

Groene aanslag kan je tuinmeubels en paden er onverzorgd uit laten zien. Gebruik een milieuvriendelijke reiniger om deze aanslag effectief en veilig te verwijderen of werk effectief en efficiënt met een hogedrukreiniger. Meer weten over groene aanslag verwijderen? Lees het in onze onderhoudsblog.

Met een hogedrukreiniger verwijder je moeiteloos vuil van je terras, tuinmeubels en bestrating. Een schone buitenruimte verhoogt direct de aantrekkelijkheid van je tuin. Wij geven jou graag productadvies over de aanschaf en het gebruik van een hogedrukreiniger.

Naar alle hogedrukreinigers.

Juni: voorbereiding op de zomer

De laatste ronde: onkruid bestrijden en onderhoud van tuinmeubilair

Het is belangrijk om in juni een laatste grote ronde onkruid te verwijderen voordat de zomer echt begint. Dit helpt je planten om ongestoord te kunnen groeien en bloeien. Maak daarnaast je tuinmeubilair schoon en repareer eventuele beschadigingen. Controleer ook schuttingen, pergola's en andere structuren op schade en repareer deze indien nodig.

Naar alle tuingereedschap.

Meer over tuinonderhoud

Wil je meer lezen over het onderhoud van je tuin? Bekijk onze tuinonderhoud tips. Zorg ervoor dat je tuin er piekfijn bij ligt met de juiste gereedschappen en benodigdheden van Gereedschapcentrum. Van verticuteren en snoeien tot het reinigen van je terras: bij ons vind je alles wat je nodig hebt om je tuin zomerklaar te maken. Als je tuin eenmaal op orde is, is het belangrijk om de juiste bewateringsproducten te gebruiken. Daar lees je meer over in ons productadvies over welke bewateringsproducten het meest geschikt zijn voor jouw tuin.

Profiteer nu van onze snelle levering, uitstekende service en scherpe prijzen en begin vandaag nog met de voorbereidingen voor een prachtige zomer! Bezoek onze webshop en maak van jouw tuin de beste plek om de zomer te verwelkomen.inschrijven nieuwsbrief